Hírek

Nyári szikrák a Szent Kristóf Házban

A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász által fenntartott Szent Kristóf Ház, az itt ellátást igénybevevő fogyatékkal élő fiatalok számára, a hétköznapi ember által is fontosnak tartott lehetőségeket igyekszik biztosítani.  Ez magában foglalja a közösségi, társas kapcsolatok megélésének lehetőségét, az értelmes és hasznos munkavégzést, a különböző kulturális, sport, szabadidő, játék, zene, tánc programokat és természetesen az ezekhez illeszkedő fejlesztéseket. A mindennapok során sokféle technikával, különböző módon próbáljuk színesebbé tenni az életüket, melynek során megtapasztalhatják, hogy Ők is képesek értéket teremteni a társadalom, a közösség számára. Kipróbálhatják, kifejezhetik, megmutathatják magukat, és a bennük rejlő kincseket. A megmutatkozási lehetőségek bővítésére, Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár MJ Város Polgármesterétől kaptunk támogatást, amiből sikerült beszereznünk egy új nyomtató-fénymásoló berendezést. Ez az eszköz főleg a kézügyességet és képzeletvilágot fejlesztő rajzok, színezők, papírból készült alkotások elkészítéséhez járul hozzá. Az év során készített munkákból, minden ősszel, a Maroshegyi Böndörödőn kiállítást rendezünk, amikor a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár jóvoltából a szülők, hozzátartozók és több száz érdeklődő csodálkozhat rá Fiataljaink különleges képességeire, lelkük szépségére, tisztaságára, ami az alkotásokban tükröződik. Ilyenkor mindannyian átérezzük, szükségünk van Rájuk, az Ő világlátásukra.
Az énkifejezés és -megmutatás egy másik formájában, a közös zenélésben is sok-sok örömet találunk, ezért ezt a képességet is állandóan fejlesztjük. Szintén a támogatási összegből, egy speciális, a mi fiataljaink által is könnyen kezelhető hangszerkészletet is beszereztünk, valamint egy mobil hangszórót, amivel a kísérőzenét tudjuk szolgáltatni. Az új eszközökkel megerősödve, új előadásokat gyakorolunk, melyekkel szintén az őszi Böndörödőn szeretnénk megjelenni és kiállni a színpadra. A nyári meleg ugyan nálunk is megnehezíti a mindennapokat, de vidáman és kitartóan gyakorlunk, élvezzük az új eszközökkel folyó munkát és egyre ügyesebben, tisztábban szólalnak meg a zenei hangok, illetve készülnek a kézműves alkotások.
Köszönjük, Dr. Cser-Palkovics Andrásnak, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesterének a támogatást, amivel hozzásegített bennünket ahhoz, hogy Fiataljaink mindennapjai színesen és vidáman teljenek!

Székesfehérvár, 2019.07.29.
                                                                                    Karitász
                                                                 Magyar László intézményvezető

 

            

 

                                                    

KÖSZ!

Június 17-étől az idén is közösségi szolgálatra érkezett a Szent Kristóf Házba a Ciszterci Szent István Gimnázium 15 diákja. Az első nap ismerkedéssel, beszélgetéssel telt, miután megnéztük az előző évi fényképeket közösen, majd csoportokba vonulás után a hétvégi élménybeszámolóval folytatódott a délelőtt.
Kedden a sóstói Zöld tanyára sétáltunk ki, különböző játékos feladatokat teljesítettünk az akadályverseny keretében, majd a pihenés idejére megérkezett a pizza is ebédre, amit szintén itt, a szabadban fogyasztottunk el.
Szerdán a támogatott lakhatásban tevékenykedtek a gimnazista fiúk a fiataljainkkal közösen, ahol a melléképületek rendbetétele, kipakolása, takarítása történt meg. A lányok pedig a levendulaszedésben és a csokrozásban segítettek. Előd atya is meglátogatott bennünket, aki nagyon büszke volt a közös munkára.
Csütörtökön egy nagy séta után fergeteges karaoke bulival zártuk a hetet.
Az iskolások idén is jól érezték magukat nálunk, élményekkel, új barátságokkal zárhatták a hetet. Jövőre is várjuk őket!

                                                                       

 

                                                       

 

 

 

Esélynap

Június 12-én, szerdán újra megrendezésre került az Esélynap, idén új helyszínen, a Zichy liget hűvös fái alatt.
A program 10 órakor kezdődött, amit Dr. Cser-Palkovics András polgármester úr 2 Szent Kristóf Házas fiatallal együtt nyitott meg, majd közösen elénekeltük a Múlnak a gyermekévek című slágert.
A fogyatékkal élő fiatalok rengeteg foglalkozáson vehettek részt; voltak integrált kézműves foglalkozások, cukorka készítés, érzékenyítő játékok látássérült, hallássérült, mozgássérült, autizmus témában. Kerekesszékes akadálypályán kívül a terápiás kutyákkal is lehetett ismerkedni. Több szervezet is képviseltette magát, többek között a Teljes Élet Szociális Alapítvány, a SINOSZ, a LÁRKE, a Viktória Rehabilitációs Központ, a Hatpettyes Étterem, és nem utolsó sorban a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász fenntartásában működő Szent Kristóf Ház.
A nagy hőség ellenére a résztvevők nagyon jól érezték magukat és rengeteg élménnyel tértek haza, miután a 21 Gramm Akusztik helyi zenekar koncertjét meghallgatták.

            

 

           

Érzékenyítés, közös alkotás, sport a csákvári Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában


Február 22-ét az Országgyűlés 2017 decemberében nyilvánította a Magyar Parasport Napjává, melyhez kapcsolódóan egyre több iskola szervez érzékenyítő programokat. Egy ilyen programra kapott meghívást a Szent Kristóf Ház is, Szajkóné Medgyesi Bernadett igazgatónőtől. Az elmúlt közel 10 év során többször voltunk már különböző iskolákban, vagy ide a Szent Kristóf Házba jöttek hozzánk általános és középiskolások, és a közös programok mindig nagyon jól sikerültek. Éppen ezért erre az alkalomra is szinte mindenki szeretett volna eljönni az intézményből, végül is egy 12 fős csapattal keltünk útra. Mint minden útrakelés ez a mostani is kisebb izgalmakkal indult, itt lesz-e mindenki időben, elhozza-e a sportfelszerelését, bekészítettünk-e minden kelléket a közös alkotáshoz, vagy az érzékenyítéshez? Természetesen minden rendben volt, és szerencsésen megérkeztünk Csákvárra. Az igazgatónő nagy szeretettel fogadott bennünket és tájékoztatott a nap programjáról. A fiatalok egy gyors cipőcsere után a tornaterembe mentek, ahol az iskolás gyerekekkel közös tornaórán vettek részt, ahol egy rövid bemutatkozás után, játékos sorversenyek, ügyességi akadálypályák, várták őket. Közben a kicsit nagyobb, 7-8. osztályos tanulóknak egy rövid beszélgetés során volt alkalmunk bemutatni a fogyatékkal élők világát, kitérve arra is, hogy milyen fontos az elfogadás, a másik ember tisztelete, segítése, a mindenkiben megtalálható értékek felismerése. A tornaóra, az előadás, valamint egy gyors tízórai után, az osztályokban folytatódott a mi programunk, miközben egy másik csoport is érkezett az iskolába, a székesfehérvári Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthonból, akik szintén közös tornaórára érkeztek az iskolás gyerekekkel.
Mi gyorsan két csoportba szerveződtünk és egy-egy osztályba mentünk be, ahol azokkal a diákokkal találkozhattunk, akik előzőleg már részt vettek az érzékenyítő előadáson. Most jött a nap talán leginkább várt és legérdekesebb része, hiszen a Szent Kristóf Házas fiatalok személyesen számolhattak be mindennapjaikról, élményeikről, örömeikről, nehézségeikről, de a diákok is feltehették kérdéseiket, megfogalmazhatták véleményüket. Jó volt látni a nyitottságot, megtapasztalni az elfogadást a gyerekek részéről. Az óra végeztével a 4. osztályok következtek, akikkel már a közös alkotáson volt a hangsúly. A Szent Kristóf Házas fiatalok kerülhettek abba a szerepbe, hogy elmagyarázzák és megmutassák, hogyan készülnek nálunk a memóriadrótra fűzött gyöngyökből a karkötők. Öröm volt látni a gyerekek igyekezetét és a mi felnőtt csapatunk segíteni akarását. Hozták-vitték a különböző gyöngyöket, magyarázták a technikát, közben pedig beszélgettek a gyerekekkel. A napot egy sok-sok finomságot felkínáló étkezés zárta.  Vidáman, de nagyon fáradtan érkeztünk vissza a Szent Kristóf Házba.